Hilma & Evert

Generationer av matglädje

 

Generationer av matglädje, en dröm om att arbeta mer kreativt och en tom lokal växte under våren 2018 till en idé om en liten handelsbod med regionens lokala skafferi som bas. Handelsboden blev så småningom ett café som blev till en bod och bistro som slutligen blev ett event- och cateringbolag med hela Göteborgsregionen som arbetsplats. Idag drivs företaget av Linda Kroon med hjälp av extrakollegor och företagarvänner när större cateringuppdrag eller event skall planeras och genomföras.

Vårt kök och kontor ligger i bruksorten Tollered strax utanför Göteborg. I den gamla bomullsfabriken från 1800-talet lagar vi mat från grunden, gärna med råvaror i säsong, från närliggande gårdar och producenter. Då och då bjuder vi också in till matlagningskvällar och kurser för mindre sällskap av såväl stora som små kockar, bagare och konditorer.

Men vilka var egentligen Hilma och Evert? Scrolla ner för att få veta mer om två driftiga entreprenörer från förr!

krums.gif
 
 
Hilma+till+hemsidan.jpg

Hilma andersson

Hilma var Lindas mammas gammelfaster som 1927 startade bageri inne på gården vid Kaserntorget i Göteborg. Då, för lite drygt 90 år sedan var det nog inte helt vanligt att en medelålders, ensamstående kvinna startade eget och valde entreprenörsbanan. Men att Hilma tog den vägen är vi väldig glada för idag. För vilket företag hon byggde upp och så många göteborgare som genom åren njutit av bröd, vetebullar, brännvinslöv, konjakskringlor, klenäter, krokaner och andra bakverk från Hilma Anderssons Hembageri.

Lindas mamma Lena föddes 1945 och växte upp ovanför bageriet som då låg på Vasaplatsen 11. 1979, samma år som Linda föddes, tog Lenas kusin Peter över företaget och många gånger har Linda berättat historien om hur hon en gång som barn besökte bageriet och bekantade sig med dofterna, allt mjöl, alla maskiner och smakerna av någon smet som hon än idag inte vet vad det var, men som hon fortfarande minns som det godaste hon någonsin ätit.

Då och då bakar vi brännvinslöv med Hilmas gamla kakform och recept och till jul dyker så klart också hennes klenäter upp i vårt sortiment. Kanske hittar vi någon mer kakskatt i de gamla receptböckerna som vi provar framöver. Historien ska möta framtiden och vem vet vad denna har att erbjuda?

Evert till hemsidan.png

Evert kroon

Evert var Lindas mans Magnus farfar som 1948 startade Everts mjölk- och speceriaffär i Skara. Butiken var som namnet skvallrar om något så modernt som en kombinerad butik för både mjölk och specerivaror. Den första i sitt slag i Skara. Butiken var känd för sitt fina konservutbud men från mitten av 50-talet också för nymodigheter som en frysdisk med varor och en – på den tiden – välsorterad fruktavdelning.

I slutet av 50-talet flyttade Evert butiken till Härlundagatan 31 och bytte namn till Everts Livsmedel. Och ni må tro att det var en ståtlig butik som mötte Skaraborna vid invigningen i november 59. Butiken var den första så kallade all-livsbutiken som både hade specerivaror, mejeri, kött och mycket annat som du idag hittar i en modern dagligvarubutik. Med sina 98 kvadrat var butiken den största i länet och en fröjd för varje modern husmor i staden.

Evert var känd som en kunnig köpman som värnade om god butiksekonomi, att alltid ta tillvara på råvarorna på bästa sätt och att hela tiden ligga i framkant av utvecklingen. Företaget drevs i olika versioner ända in på 90-talet, bland annat av Magnus och hans syster Annelie, innan familjen sedan gick vidare i andra yrkesroller och arbeten, både inom handel och i andra branscher.