Hilma & Evert

 
 

Generationer av matglädje, en dröm om att arbeta mer kreativt och en tom lokal växte under våren 2018 till en idé om en liten handelsbod med regionens lokala skafferi som bas. Lokalproducerade ostar, chark, surdegsbröd, choklad, muster och marmelader fyllde snart hyllorna i vår lilla lokal på Bagges Torg och ryktet om den lilla boden med de fina råvarorna spred sig.

Snart var Hilma och Evert Handelsbod både ett etablerat lunchhak, stället med de finaste gåbortpresenterna och ett nav för lokalproducerade varor av bästa kvalité.

 
 
pic-collage.jpg
 

Hilma

Hilma är den lite bestämda damen med vänliga ögon, som från tavlan på väggen blickar ut över caféet. Hilma var Lindas mammas gammelfaster som 1927 startade bageri inne på gården vid Kaserntorget i Göteborg. Då, för lite drygt 90 år sedan var det nog inte helt vanligt att en medelålders, ensamstående kvinna startade eget och valde entreprenörsbanan. Men att Hilma tog den vägen är vi väldig glada för idag. För vilket företag hon byggde upp och så många göteborgare som genom åren njutit av bröd, vetebullar, brännvinslöv, konjakskringlor, klenäter, krokaner och andra bakverk från Hilma Anderssons Hembageri.

pic-hilma.jpg

Lindas mamma Lena föddes 1945 och växte upp ovanför bageriet som då låg på Vasaplatsen 11. 1979, samma år som Linda föddes, tog Lenas kusin Peter över företaget och många gånger har Linda berättat historien om hur hon en gång som barn besökte bageriet och bekantade sig med dofterna, allt mjöl, alla maskiner och smakerna av någon smet som hon än idag inte vet vad det var, men som hon fortfarande minns som det godaste hon någonsin ätit. Själv har Linda aldrig träffat Hilma men hon har alltid sett upp till henne och det företag hon byggde upp. Ibland undrar vi om Hilma hade gillat vår bod och bistro? Hade hon godkänt bullarna, surdegsbrödet, mjölet och kakorna? Vi hoppas det. Lite senare i år ska vi baka brännvinslöv med Hilmas gamla kakform och recept. Till jul dyker så klart också hennes klenäter upp på vårt bröd- och kakbord och kanske hittar vi någon mer kakskatt i de gamla receptböckerna som vi provar framöver. Historien ska möta framtiden och vem vet vad denna har att erbjuda?

Går vi vidare till Evert så är det ingen mindre än Evert Kroon, Lindas man Magnus farfar som startade livsmedelsbutiken i Skara på 40-talet.

 

Evert

Evert startade 1948 Everts mjölk- och speceriaffär i Skara. Butiken låg på Stenåsgatan 2 och var, som namnet skvallrar om något så modernt som en kombinerad butik för både mjölk och specerivaror. Den första i sitt slag i Skara. Butiken var känd för sitt fina konservutbud men från mitten av 50-talet också för nymodigheter som en frysdisk med varor och en – på den tiden – välsorterad fruktavdelning.

pic-evert.jpg

I slutet av 50-talet flyttade Evert butiken till Härlundagatan 31 och bytte namn till Everts Livsmedel. Och ni må tro att det var en ståtlig butik som mötte Skaraborna vid invigningen i november 59. Butiken var den första så kallade all-livsbutiken som både hade specerivaror, mejeri, kött och mycket annat som du idag hittar i en modern dagligvarubutik. Med sina 98 kvadrat var butiken den största i länet och en fröjd för varje modern husmor i staden.

Evert var känd som en kunnig köpman som värnade om god butiksekonomi, att alltid ta tillvara på råvarorna på bästa sätt och att hela tiden ligga i framkant av utvecklingen. Företaget drevs i olika versioner ända in på 90-talet, bland annat av Magnus och hans syster Annelie, innan familjen sedan gick vidare i andra yrkesroller och arbeten, både inom och utanför handelsbranschen.